Kihelyezett Nemzeti Szakértők (Seconded National Expert)

Sajátos munkavállalói kategóriát képeznek a kihelyezett nemzeti szakértők, akiket a tagállamok közintézményei "adnak kölcsön" határozott időre az Európai Uniónak.

§ Az EU intézményeihez kihelyezett, magyar nemzeti szakértők jogállásáról

    - az Európai Unió intézményeinél nemzeti szakértőként foglalkoztatott köztisztviselőkről, kormánytisztviselőkről és fegyveres szervek hivatásos állományú tagjairól szóló 34/2012. Kormányrendelet; és
    - a nemzeti szakértőkre vonatkozó uniós jogszabályok
rendelkeznek.

A nemzeti szakértői pályázatok benyújtása és a kihelyezés menete

Nemzeti szakértői felhívások:

Az EU intézmények (a Bizottság havi rendszerességgel; a többi intézmény eseti alapon) a meghirdetett nemzeti szakértői álláshelyekről, a brüsszeli Állandó Képviseleten (ÁK) keresztül, tájékoztatják a tagországokat. Az ügynökségek a pályázati lehetőségeket a honlapjaikon teszik közzé.

A nemzeti szakértői pályázatok kormányzati koordinációjáért és a szakterület szerint illetékes tárcák tájékoztatásáért a Miniszterelnökség Európai Uniós Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága (EUKÁT) felel. A minisztériumokon belül, és a háttérintézmények felé történő tájékoztatást a tárcák humánpolitikai főosztályai végzik.

A pályázható nemzeti szakértői álláshelyek leírása elérhető az euallas.kormany.hu honlapon is.

A nemzeti szakértői pályázatok benyújtása:

A nemzeti szakértői pályázat kötelező elemei:
    - Europass formátumú önéletrajz (angol, francia vagy német nyelven)
    - motivációs levél (angol nyelven)
    - egyes ügynökségek esetében, a pályázati kiíráshoz csatolt formanyomtatványok
    - jelölési javaslat / munkáltatói kötelezettségvállalás

A nemzeti szakértői pályázatokat Varga Judit európai kapcsolatokért felelős államtitkár részére kell elektroniksuan és eredetiben megküldeni a következő címekre:
    - xnfiYPV8BZlMrZxZZXVrYXRAbWUuZ292Lmh1
      másolatban: OBJVAzZcNqZEjKyC2Gmdml2aWVuLmJvZG5hckBtZS5nb3YuaHU=; JjZDRsCAAkuYT7MZVZYxIenN1enNhLmNzZXJAbWUuZ292Lmh1
    - Európai Uniós Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság: 1051 Budapest, Arany János u. 25.

A nemzeti szakértői jelölésről, az érintett közigazgatási szerv vezetőjének javaslata alapján, a Miniszterelnökséget vezető miniszter dönt. A miniszteri jóváhagyás előkészítése érdekében, a felterjesztést megelőzően, rövid informális beszélgetésre kerül sor a pályázóval a Miniszterelnökségen.

A miniszteri jóváhagyást követően, a pályázatot a brüsszeli Állandó Képviselet nyújtja be az EU-s intézményhez.

A nemzeti szakértői pályázatok elbírálása:

A pályázatok benyújtását követő 2-6 hétben, az EU-s intézmény a legjobb pályázókat interjúra (esetenként telefoninterjúra) hívja.

A pályázat pozitív elbírálása esetén, az uniós intézmény részletesen ellenőrzi a jelölt és a munkáltató jogosultságait és az összeférhetetlenség hiányát, majd hivatalos levélben (EU > ÁK > ME > Munkáltató) kezdeményzei a jelölt nemzeti szakértői kiküldését.

A folyamat zárásaként a munkáltató, az EU intézménynek címzett, hivatalos levélben (Munkáltató > ME > ÁK > EU) jóváhagyja a nemzeti szakértői kirendelést, melyet követően a nemzeti szakértő megkezdheti munkáját az EU intézménynél.

Menü

Főoldal

Navigáció