Munkalehetőségek az Európai Unió Intézményeinél

 

Az Európai Unió intézményei több mint 55 ezer munkavállalót foglakoztatnak, változatos munkajogi konstrukciókban (Személyügyi szabályzat). A legtöbb alkalmazott határozatlan idejű szerződéssel rendelkezik (Állandó tisztviselők), de sokan határozott idejű szerződéssel (Szerződéses alkalmazottak; Ideiglenes alkalmazottak) dolgoznak az Uniónak.

 

Sajátos munkavállalói kategóriát képviselnek a kihelyezett nemzeti szakértők, akiket a tagállamok közintézményei „adnak kölcsön” az EU-nak.

 

Az EU intézmények a legtöbb munkahelyet Brüsszelben és Luxemburgban kínálják, de minden tagállam területén működnek fontos szakterületeket ellátó szervezetek, melyek számos érdekes munkalehetőséget nyújtanak.

 

A határozatlan idejű álláshelyek betöltéséhez a jelentkezőknek versenyvizsgán kell részt venniük, melyet az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) szervez.

 

A határozott idejű munkaszerződéseket az intézmények az Európai Unió Hivatalos Lapjában hirdetik meg, de ezek jelentős részét az intézmények honlapjaikon is közzéteszik.

 

Ennek a honlapnak a menüpontjait követve tájékozódhat az EU által kínált munkalehetőségek feltételeiről, és az aktuális ajánlatokról.